Има поне едно нещо, от което България не може да

...
 Има поне едно нещо, от което България не може да
Коментари Харесай

Страната на киселото мляко. И на корупцията.

 Има най-малко едно нещо, от което България не може да се оплаче тези дни - неналичието на внимание. След като в началото на годината пое европредседателството, през тази седмица България е и страна сътрудник на интернационалното ревю " Зелена седмица " в Берлин, четем в обява на " Нойес Дойчланд ", озаглавена " Страната на киселото мляко и на корупцията ".
Плюсове и минуси

Страната на шопската салата и на киселото мляко изнася главно пшеница, чушки, домати и млечни артикули, само че е известна и като един от най-големите производители на розово масло. И още две преимущества на България акцентира създателят на обявата Томас Розер: бързия интернет и туризма на налични цени по слънчевото Черноморие. Освен това България може да се похвали с икономически ръст от 3,9 %, с ниски равнища на безработицата, с бюджетен остатък и със задлъжнялост от под 27 %, с което страната преизпълнява Маастрихтските критерии за въвеждане на еврото. Но поради ниския витален стандарт някои страни-членки на Европейски Съюз са по-скоро срещу бързото приемане на България в еврозоната, написа още създателят на публикацията и продължава:

 

" Да, междинната брутна заплата възлиза в това време на 530 евро месечно, само че в редица браншове, да вземем за пример в земеделието, заетите нерядко са принудени да изкарват месеца с минималната заплата от 261 евро ", отбелязва създателят и прибавя, че за задграничните вложители ниските разноски за труд може и да са значимо преимущество, само че доста млади българи напущат страната точно поради неприятното възнаграждение. Последното допитване на Германо-българската индустриално-търговска камара сподели, че 59% от интервюираните компании изпитват апетит за експерти. Но най-голямата спънка пред развиването на страната си остава корупцията, написа по-нататък немското издание и цитира още една показателна цифра: 90 % от интервюираните компании са недоволни от битката против корупцията и престъпността.

В края на публикацията създателят напомня и класирането на България в показателя на " Трансперънси интернешънъл ", съгласно който България е най-корумпираната страна в целия Европейски съюз. В общата ранглиста тя се подрежда чак на 75-а позиция - преди Беларус, само че след Буркина Фасо, написа " Нойес Дойчланд ".

" Положителен сигнал, само че... "

Корупцията е главен акцент и в изявление с ръководителя на софийското бюро на фондация " Конрад Аденауер " Торстен Гайслер, излъчено по немското публично радио WDR 5. В диалога Гайслер напомня, че неотдавна българският парламент прие нов закон за битка против корупцията, който планува основаването на обединен антикорупционен орган и редица ограничения за предварителна защита на корупцията. Като цяло това е позитивен сигнал, само че приемането на закона и приложението му на практика са две напълно разнообразни неща, показва Гайслер. " През идващите седмици и месеци ще би трябвало да следим деликатно дали се извършват плануваните в закона ограничения. Във всеки случай обаче държавното управление в София има волята да овладее казуса ", споделя още Гайслер и предвижда, че ще мине известно време, преди новата антикорупционна работа да проработи същински.

*****

Изгледайте и този видео-репортаж, сниман от немски сътрудници във връзка европредседателството, в който четирима млади българи описват за живота в България и за своите проекти за бъдещето:
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР